05Φεβ

Λαχταριστή κρεατόσουπα!

Ζυμώνουμε μπαλάκια από μοσχαρίσιο κιμά με ξερό κρεμμύδι, μαϊντανό και λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Σοτάρουμε  σε ελαιόλαδο να ροδίσουν ελαφρώς. Τα αφαιρούμε απ’ την κατσαρόλα. Στη συνέχεια σοτάρουμε  ξερό κρεμμύδι, πράσο και καρότο σε ροδέλες. Προσθέτουμε ξανά τα μπαλάκια κιμά και νερό να τα σκεπάσει και λίγο ακόμη. Αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο. Προσθέτουμε μανέστρα αφήνουμε ξανά  6-7 λεπτά και λίγο πριν απομακρύνουμε απ’ την εστία την κατσαρόλα, φύλλα σπανάκι να μαλακώσουν μέσα στη σούπα μας. Καλή απόλαυση τις κρύες μέρες του Χειμώνα!

05Φεβ

Σάντουιτς με λαχανικά φυσικής ζύμωσης!

Τα λαχανικά φυσικής ζύμωσης όπως το λάχανο και τα αγγουράκια τουρσί, αποτελούν εξαιρετική πηγή προ βιοτικών. Αυτό το είδος βακτηρίων, εγκαθίσταται προσωρινά στο γαστρεντερικό σωλήνα και γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται σε σταθερή βάση.

Το συγκεκριμένο σάντουιτς είναι μια πρόταση για ένταξη των λαχανικών φυσικής ζύμωσης στη διατροφή μας.

Παίρνεις 2 φέτες μαύρο ψωμί και απλώνεις ένα ώριμο αβοκάντο, γαρνίρεις με αγγουράκι τουρσί, άνηθο και ξερό κρεμμύδι. Προσθέτεις ένα βρασμένο αυγό σε φέτες και άφθονο λάχανο τουρσί .Γαρνίρεις με μουστάρδα .

05Φεβ

Eύκολη vegan πρωτεϊνική σαλάτα!

Με πλούσια δροσερή γεύση, έντονα  χρώματα και αρκετή  φυτική πρωτεΐνη, η συγκεκριμένη σαλάτα μπορεί να σταθεί ως κυρίως γεύμα στο τραπέζι μας.

Αποτελείται από:

¾ φλιτζ. βρασμένα ρεβίθια

¾  φλιτζ. βρασμένο πλιγούρι

1 φλιτζ. φύλλα από baby σπανάκι

1 βολβό βρασμένο παντζάρι

½ φλιτζ. ρόδι.

Θερμίδες:           440 kcal

Υδατάνθρακες: 86g

Πρωτεΐνες:        18,3g

Λιπαρά:             5,1g

02Αυγ

Σαλάτα με μαύρους γίγαντες και ωμά λαχανικά!

Το πλεονέκτημα τους, ότι βράζουν γρήγορα ενώ έχουν μοναδική γλυκιά γεύση!

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε φασόλια το καλοκαίρι , να είναι  μια δροσερή σαλάτα. Αρκεί να μουλιάσουμε ½ φλιτζ.φασόλια για 12 ώρες και στη συνέχεια να βράσουμε για 1 ώρα σε νερό και αλάτι.

Υλικά για μια ατομική σαλάτα :

1 φλιτζ. βρασμένους γίγαντες ( ½ φλιτζ. αμαγείρευτους)

1 κουταλιά κάππαρη

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 ξερό κρεμμύδι

2-3 λιαστές ντομάτες τεμαχισμένες

Αγγούρι

Ντοματίνια

Πιπεριά Φλωρίνης

Φρέσκο μαϊντανό

5 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μηλόξυδο

Ανθό αλατιού

 

28Μάι

Παγωτό με ταχίνι

Υλικά:

500g. ζωική κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά, παγωμένη

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα από το ψυγείο

1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ από το ψυγείο

1 παστέλι κομμένο σε κομματάκια

2 κ.σ. ταχίνι

2 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:

Με ένα μίξερ χειρός  χτυπάμε την κρέμα να αφρατέψει  και  προσθέτουμε το παγωμένο ζαχαρούχο ,το εβαπορέ, το μέλι και το ταχίνι . Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά  βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη σκεπάζοντας την επιφάνεια με πλαστική μεμβράνη  για μια ώρα και  στη συνέχεια  με μια μαρίζ ανακατεύουμε ξανά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία δύο τρεις φορές ακόμη και στο τελευταίο ανακάτεμα προσθέτουμε το παστέλι. Αδειάζουμε το μείγμα του παγωτού σε σκεύος  που μπαίνει σε κατάψυξη με καπάκι ,ενώ έχουμε σκεπάσει την επιφάνεια του μείγματος  με πλαστική μεμβράνη . Αφήνουμε να παγώσει για 5-6 ώρες.

 

06Μαρ

Spaghetti με αυγοτάραχο

Το μοναδικό ελληνικό αλιευτικό προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Π.Ο.Π. σημαίνει, πως ένα προϊόν έχει μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ,τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική προέλευση και την παραδοσιακή τεχνογνωσία παρασκευής μιας περιοχής.

Πρόκειται για ταριχευμένα  αυγά  μπάφας ,δηλαδή του θηλυκού  κέφαλου . Μια μοναδική λιχουδιά με έντονη  και ντελικάτη γεύση που καταναλώνεται απευθείας όπως είναι και δεν επιδέχεται κανενός είδους επεξεργασία. Μπορούμε να το γευτούμε  απευθείας σε ψωμί με ζυμαρικά ή ριζότο.

Συνήθως το βρίσκουμε σε κερί ,το οποίο πρέπει να αφαιρέσουμε προσεκτικά πριν καταναλώσουμε ώστε να μην καταστρέψουμε τα αυγά και να τεμαχίσουμε κάθετα σε λεπτές φετούλες. Επιπλέον πριν φαγωθεί πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, οπότε το βγάζουμε περίπου μισή ώρα πριν από το ψυγείο. Το αυγοτάραχο δεν είναι  φθηνό έδεσμα. Υπάρχει περιορισμένη παραγωγή κάθε χρόνο και  τα 100γρ για την ώρα,κοστολογούνται περίπου στα 14 ευρώ. Ωστόσο η ποσότητα που συνίσταται να καταναλώσουμε είναι τα 30g. Περίπου ηλαδή δυο λεπτές φέτες. Παρ όλα αυτά πέρα από νόστιμο,  είναι τόσο θρεπτικό που αξίζει όλοι να το δοκιμάσουμε και να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Πέρα από πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ,αποτελείται από αρκετή βιταμίνη Ε  (4mg/100g) η οποία αναστέλλει τη δράση του παράγοντα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων, έναν απ ‘τους ισχυρότερους φλεγμονώδεις  παράγοντες που ευθύνονται  για την δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία μας. Άρα μπορούμε να πούμε ότι το αυγοτάραχο είναι μια απ’ τις μεσογειακές τροφές που μας προστατεύουν απ’ την αθηρωμάτωση.

Επιπλέον αποτελείται από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μεταξύ των οποίων  το (ΕPA) και (DHA), τα οποία μέσα από τεκμηριωμένες μελέτες φαίνεται να συνδέονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας,  αλλά και την πρόληψη από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Τέλος περιέχονται σημαντικές ποσότητες σκουαλένιου και φυτοστερολών, ουσίες που υπό προϋποθέσεις μειώνουν τη χοληστερόλη.

Υλικά για τη spaghetti με αυγοτάραχο (Δόση για  ένα πιάτο)

125g. αμαγείρευτα ζυμαρικά

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

Ξύσμα από μισό ακέρωτο λεμόνι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

50ml ροζέ  κρασί

100ml ζωμό θαλασσινών

30g. αυγοτάραχο

4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Σχοινόπρασο  για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Bράζουμε τα ζυμαρικά και ταυτόχρονα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με κρασί. Στο τέλος προσθέτουμε το ζωμό θαλασσινών  εφόσον έχουμε, διαφορετικά προσθέτουμε ζωμό ΄απ’ τα ζυμαρικά που βράζουν. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά ανακατεύουμε ελαφρώς ώστε να δέσουν με τη σάλτσα και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σχοινόπρασο. Ψιλοκόβουμε λεπτές  φέτες αυγοτάραχο   να μοσχοβολήσει το πιάτο μας και καλή μας απόλαυση!

 

 

 

 

 

11Ιαν

Ομελέτα με άγρια χόρτα, στακοβούτυρο, μαντζουράνα και κατίκι Δομοκού.

Τα άγρια χόρτα που μαζί με το ελαιόλαδο, το κρασί και τα δημητριακά, είναι εγγεγραμμένα στα γαστρονομικό κύτταρο των μεσογειακών λαών!

Πλέον υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, που δείχνου ξεκάθαρα το διατροφικό όφελος που προκύπτει απ’ την κατανάλωση άγριων χόρτων και δικαιώνει τις γιαγιάδες μας, που έδειχναν τόσο μεγάλη προτίμηση στην κατανάλωση τους.

Υλικά :

2 μεγάλα αυγά

1 κ.γ. στακοβούτυρο

½ κιλό άγρια χόρτα

1 κ.σ. κατίκι Δομοκού

1 κ.σ.ελαιόλαδο

1 κ.γ.μαντζουράνα

Εκτέλεση:

Πλένουμε καθαρίζουμε τα χόρτα και βράζουμε για 10-15 λεπτά το πολύ. Στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με 1 κ.γ. στακοβούτυρο.Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε 2 χτυπημένα αυγά, χαμηλώνουμε και σκεπάζουμε με καπάκι για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε την μαντζουράνα και αφήνουμε να ελευθερώσει τα αρώματα της. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, κατίκι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

03Ιαν

Τα μούρα, η φυσική ασπίδα μας στις ουρολοιμώξεις.

Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών, μπορεί να απορρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα. Όταν μάλιστα αυτό συνδυάζεται, με  τη μείωση της άμυνας του οργανισμού μας ,εξαιτίας ιογενών λοιμώξεων,  όπως  covid-19  και Η1Ν1, τότε είναι πιθανό, να  εισβάλει κάποιος μικροοργανισμός στο ουροποιητικό μας σύστημα και να προκαλέσει μόλυνση, δηλαδή ουρολοίμωξη. Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές σε γυναίκες παρά σε άνδρες και  όλες οι μελέτες συγκλίνουν, ότι η κατανάλωση μούρων καθημερινά μπορεί να τις αποτρέψει ή να τις περιορίσει σε σημαντικό βαθμό.

Παρακάτω σου δείχνω διάφορους τρόπους ώστε να εντάξεις τα μούρα στη διατροφή σου.

Στο porridge σου, που μπορείς να φτιάξεις ζεσταίνοντας 1 φλιτζάνι νερό ή γάλα και 2-3 κουταλιές βρώμη.

Πάνω στο ψωμί με βούτυρο ή φυστικοβούτυρο, αλλά και κάνοντας τα πουρέ στο μπλέντερ μαζί με σπόρους chia και λίγη μαρμελάδα ή χωρίς.

 

Στο κυρίως  γεύμα σου, εντάσσοντας τα,  στην πράσινη σαλάτα.

03Ιαν

Μπαίνει επιτέλους ο Χειμώνας!

Κι εγώ τον υποδέχομαι,  με την αγαπημένη μου   μαρουλοσαλάτα και έχω πολλούς λόγους να σου πω, που πρέπει να κάνεις και συ το ίδιο.

  • Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα στοιχείο που παίρνει μέρος σε εκατοντάδες μεταβολικούς δρόμους στο σώμα μας.
  • Θα μας δώσει άφθονες πολυφαινόλες με τη μορφή καροτενοειδών .Όσο πιο πράσινο το μαρούλι, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του σε β-καροτένιο. Οι πολυφαινολικές ενώσεις  παρέχουν   μεγάλη  αντιοξειδωτική, πρεβιοτική και αντικαρκινική  κάλυψη στον οργανισμό μας.
  • Παίρνει μέρος στην ενεργοποίηση της Vit K .
  • Aνανεώνει τη μυελίνη στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ουσία που επικαλύπτει και προφυλλάσει τα νεύρα μας ).

*Ταιριάζει άψογα με φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, ραπανάκια ,ελαιόλαδο, μηλόξυδο και ελιές.

02Ιαν

Η πρώτη σαλάτα του χρόνου, αφιερωμένη στην ευζωία!

Μια δροσερή, ελαφριά, αρωματική, θρεπτική και τραγανή  σαλάτα,  που μας χορταίνει και συνοδεύει άψογα το γεύμα μας. Ταιριάζει κυρίως με  ψάρι ή ρύζι ή και τα δυο μαζί.

 

Υλικά που θα χρειαστείς:

½  κινέζικο λάχανο

1 μαραθόριζα

½ αβοκάντο

Dressing από ελαιόλαδο, λεμόνι και μαύρο πιπέρι

 

 

 

*Το κινέζικο λάχανο στην Κορεάτικη κουζίνα, είναι το κύριο  συστατικό του εθνικού πιάτου Κίμτσι. Στην Κίνα συμβολίζει την ευημερία, δηλαδή την ευζωία και συχνά απεικονίζεται πάνω σε γυάλινα και πορσελάνινα σκεύη.