Το μοναδικό ελληνικό αλιευτικό προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Π.Ο.Π. σημαίνει, πως ένα προϊόν έχει μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ,τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική προέλευση και την παραδοσιακή τεχνογνωσία παρασκευής μιας περιοχής.
Πρόκειται για ταριχευμένα αυγά μπάφας ,δηλαδή του θηλυκού κέφαλου . Μια μοναδική λιχουδιά με έντονη και ντελικάτη γεύση που καταναλώνεται απευθείας όπως είναι και δεν επιδέχεται κανενός είδους επεξεργασία. Μπορούμε να το γευτούμε απευθείας σε ψωμί με ζυμαρικά ή ριζότο.
Συνήθως το βρίσκουμε σε κερί ,το οποίο πρέπει να αφαιρέσουμε προσεκτικά πριν καταναλώσουμε ώστε να μην καταστρέψουμε τα αυγά και να τεμαχίσουμε κάθετα σε λεπτές φετούλες. Επιπλέον πριν φαγωθεί πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, οπότε το βγάζουμε περίπου μισή ώρα πριν από το ψυγείο. Το αυγοτάραχο δεν είναι φθηνό έδεσμα. Υπάρχει περιορισμένη παραγωγή κάθε χρόνο και τα 100γρ για την ώρα,κοστολογούνται περίπου στα 14 ευρώ. Ωστόσο η ποσότητα που συνίσταται να καταναλώσουμε είναι τα 30g. Περίπου ηλαδή δυο λεπτές φέτες. Παρ όλα αυτά πέρα από νόστιμο, είναι τόσο θρεπτικό που αξίζει όλοι να το δοκιμάσουμε και να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Πέρα από πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ,αποτελείται από αρκετή βιταμίνη Ε (4mg/100g) η οποία αναστέλλει τη δράση του παράγοντα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων, έναν απ ‘τους ισχυρότερους φλεγμονώδεις παράγοντες που ευθύνονται για την δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία μας. Άρα μπορούμε να πούμε ότι το αυγοτάραχο είναι μια απ’ τις μεσογειακές τροφές που μας προστατεύουν απ’ την αθηρωμάτωση.
Επιπλέον αποτελείται από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μεταξύ των οποίων το (ΕPA) και (DHA), τα οποία μέσα από τεκμηριωμένες μελέτες φαίνεται να συνδέονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά και την πρόληψη από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.
Τέλος περιέχονται σημαντικές ποσότητες σκουαλένιου και φυτοστερολών, ουσίες που υπό προϋποθέσεις μειώνουν τη χοληστερόλη.
Υλικά για τη spaghetti με αυγοτάραχο (Δόση για ένα πιάτο)
125g. αμαγείρευτα ζυμαρικά
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
Ξύσμα από μισό ακέρωτο λεμόνι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50ml ροζέ κρασί
100ml ζωμό θαλασσινών
30g. αυγοτάραχο
4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Σχοινόπρασο για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bράζουμε τα ζυμαρικά και ταυτόχρονα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με κρασί. Στο τέλος προσθέτουμε το ζωμό θαλασσινών εφόσον έχουμε, διαφορετικά προσθέτουμε ζωμό ΄απ’ τα ζυμαρικά που βράζουν. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά ανακατεύουμε ελαφρώς ώστε να δέσουν με τη σάλτσα και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σχοινόπρασο. Ψιλοκόβουμε λεπτές φέτες αυγοτάραχο να μοσχοβολήσει το πιάτο μας και καλή μας απόλαυση!