11 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα Acai Berries

IMG_7440

Ένας από τους νοστιμότερους εκπροσώπους της ομάδας των δημοφιλών super foods (βλ. οι cool υπερτροφές της διατροφικής πυραμίδας) είναι τα acai berries, που πιθανότατα έχεις δει να κατακλύζουν το newsfeed του “Instagram”. Η σωστή προφορά των καρπών αυτών είναι “α-σα-ΐι” και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο συστατικό όλων εκείνων των δροσιστικών smoothies με το ζωηρό μωβ χρώμα που βλέπεις σε φωτογραφίες και ζηλεύεις!

Όμως, τί είναι τα acai berries; Είναι καρπός ενός είδους φοινικόδεντρων που φύονται στα δάση της Νότιας Αμερικής και μοιάζουν πολύ με τα δικά μας σταφύλια, με λιγότερες κατά πολύ θερμίδες (περίπου 70kcal ανά φλιτζάνι).

Για να πάμε στις ωφέλιμες ιδιότητές τους, τα acai berries περιέχουν:

 1. Αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οχυρώνουν το σώμα ενάντια στη φυσική φθορά, τη γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες.
 2. Φυτικές ίνες που βοηθούν στην υγιή και εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 3. Επαρκή ποσότητα λιπαρών οξέων, που συναγωνίζεται τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα αβοκάντο, με τα γνωστά πλεονεκτήματα για την υγεία της καρδιάς και τη μείωση της χοληστερόλης.
 4. Πλούσια ποσότητα ασβεστίου, διατηρώντας γερά και δυνατά το μυοσκελετικό σύστημα, το καρδιαγγειακό δίκτυο και τους νευρώνες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τα acai berries ως «μωβ χρυσάφι», την ώρα που άλλοι υποστηρίζουν πως η κατανάλωσή τους μόνο δεν αρκεί για την καταπολέμηση ασθενειών.

Συμπεριλαμβάνοντάς τα σε μια ισορροπημένη και πλούσια διατροφή, τα acai berries μπορούν να αποτελέσουν πράγματι σύμμαχο υγείας και ευεξίας.

Ειδικότερα, αποδεικνύονται βοηθητικά για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος

Χάρη στα αντιοξειδωτικά τους τα acai berries ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης παθήσεων.

 • Μορφές καρκίνου

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία υποστηρίζει πως οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε μούρα και τα προϊόντα τους, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για τις περισσότερες μορφές καρκίνου, χωρίς όμως να έχει γίνει μελέτη συγκεκριμένα για τα acai berries.

 • Απώλεια βάρους

Όπως συμβαίνει με όλα τα φρούτα και λαχανικά, έτσι και τα acai berries συμβάλλουν στη διαμόρφωση της σιλουέτας, σε συνδυασμό με επαρκή ενυδάτωση και καθημερινή άσκηση.

 • Αρθρίτιδα

Όλα τα μούρα που περιέχουν ανθοκυανίνες έχει αποδειχθεί ότι επιδρούν ως αντιφλεγμονώδη, με ιδιαίτερα θετική επίδραση στην καταπράυνση των συμπτωμάτων της φλεγμονής.

 • Αντιγήρανση

Είναι πέρα για πέρα αληθινό: Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, πρωτεΐνης και ωφέλιμων λιπαρών οξέων βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων ανεπιθύμητων ασθενειών, όπως λ.χ. η ακμή μέχρι την καθυστέρηση της οργανικής γήρανσης συνολικά.

 • Μείωση της χοληστερόλης

Και εδώ, ισχύει η βασική οδηγία που αφορά στην επιλογή τροφών όπως λαχανικών και φρούτων για τη μείωση και το βελτιωμένο έλεγχο της «κακής» χοληστερόλης.

 • Στυτική δυσλειτουργία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2016, γενικά η κατανάλωση μούρων από τους άνδρες μειώνει δυνητικά τις πιθανότητες εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας.

Leave your comment