Ένα φαγητό που στην Ελλάδα, συνηθίζεται την παραμονή του Πάσχα.
Η ορίτζιναλ μαγειρίτσα γίνεται με εντόσθια από αρνί ή κατσίκι. Η ντεμέκ με μανιτάρια ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Θα χρειαστούμε:
Μια συκωταριά την οποία αρχικά θα πρέπει να ζεματίσουμε σε νερό που βράζει και μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει ένα κρασοπότηρο λευκό ξύδι, 2 φύλλα δάφνης και μερικούς κόκκους πιπεριού. Βουτάμε τη συκωταριά μέσα και την γυρίζουμε απ όλες τις πλευρές.
Την αφήνουμε 6,7 λεπτά, την βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι και την αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει , θα πρέπει πάνω σε ένα ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι να την ψιλοκόψουμε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορούμε.
(Από εδώ και κάτω η διαδικασία είναι ίδια και με τα μανιταρια).
Αφού λοιπόν ψιλοκόψουμε όλα τα εντόσθια (συκώτι, καρδιά, νεφρά, πνευμόνια, σπλήνα γλυκάδια, έντερα( εγώ τα αποφεύγω γιατί δεν μας αρέσουν),βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά ρίχνουμε ένα κρασοπότηρο λαδάκι, αφήνουμε να κάψει λίγο και ρίχνουμε μέσα τα εντόσθια τα οποία σοτάρουμε καλά, προσθέτουμε ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και δύο σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες, συνεχίζουμε λίγο το σοτάρισμα και σβήνουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι λίγο νερό ίσα ίσα να σκεπάζει τη συκωταριά, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρευουμε. Όταν θα έχουν μαλακώσει τα εντόσθια προσθέτουμε τα χόρτα μας καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα(μια χούφτα σπανάκι,2 μαρουλάκια το τρυφερό μέρος, ένα ματσάκι μυρωνια, ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και άνηθο).Κάποιοι ρίχνουν και λίγο ρυζακι 1/2 κουπα),αν βάλετε ρυζακι θα προσθέσετε και μια κούπα νερό αν όχι δεν χρειάζεται. Όσο βγάλουν τα χόρτα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε την μαγειρίτσα σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν τα χόρτα και να χυλώσει το ρύζι εφ όσον έχουμε βάλει
Το φαγητό πλέον είναι έτοιμο. Χτυπάμε τα ασπράδια από 2 αβγά μαρέγκα σφιχτή, προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα, το χυμό από δύο λεμόνια μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει 4κγ κορν φλάουρ και με μια κουτάλα παίρνουμε από το ζουμί του φαγητού και το ρίχνουμε υπό μορφή κλωστής λίγο λίγο στο μείγμα των αβγών για να το ζεσταίνουμε .Κατόπιν αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε χωρίς να ανακατέψουμε να πάει παντού το αβγολέμονο.
Η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη. Καλή απόλαυση!