19Νοέ

Για να ανοίξουμε φύλλο για πίτα χρειάζεται οπωσδήποτε υπομονή και επιμονή αλλά το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.

 

Θα μετρήσουμε το αλεύρι μας με βαθειά κουτάλα, 1 βαθεια κουτάλα αντιστοιχεί σε ένα μέτριο φύλλο όχι πολύ μεγάλο, μετράμε λοιπόν ανάλογα πόσα φύλλα θέλουμε να ανοίξουμε.

Μέσα σε μια λεκανιτσα ρίχνουμε το αλεύρι το οποίο πρέπει να είναι μισό σκληρό και μισό γοχ.,λίγο αλάτι ένα σφηνάκι ξύδι,μισό ποτήρι του κρασιού λάδι (για 6, 7 φυλλα).

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο χλιαρό νεράκι μέχρι να επιτύχουμε μια ζυμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμωνουμε το ζυμαράκι και το χωρίζουμε σε μπαλάκια όσα και τα φύλλα μας. Τα αφήνουμε πάνω στον πάγκο πασπαλισμένα με λίγο αλεύρι να σταθούν κάνα 20λεπτο σκεπασμενα με καθαρή πετσέτα.

Για να ανοίξουμε το φύλλο πρέπει να στρώσουμε στο τραπέζι μας ένα χοντρό ναυλον τραπεζομαντηλο η να έχουμε προμηθευτεί ένα πλαστήρι.Επισης χρειαζόμαστε έναν πλάστη σε βέργα όχι πολύ λεπτό  διαμ. 1 1/2- 2εκατοστων.

Πασπαλίζουμε το τραπεζομάντηλο με αλεύρι γοχ  ή κορν φλάουρ βάζουμε το ζυμαράκι μας, ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι πάνω του και με την βοήθεια του πλάστη του δίνουμε σχήμα στρογγυλό. Αφού το μεγαλώσουμε λίγο στο μέγεθος μιας μέτριας πίτσας περίπου αρχίζουμε να το τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη και με τα χέρια μας από το κέντρο προς τις άκρες πλάθουμε το φύλλο ρολάροντας τον πλάστη. Κάθε φορά πιάνουμε το φύλλο από την αριστερή γωνία το φέρνουμε μπροστά μας ρολάρουμε, μπρος πίσω και μετά απλώνουμε το φύλλο. Ενδιάμεσα δεν ξεχνάμε να ρίχνουμε αλεύρι και στην κάτω μεριά του φύλλου και από πάνω για να μην μας κολλήσει. Αφού επιτύχουμε να ανοίξουμε ένα μέτριο σε μέγεθος φύλλο το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και με την βοήθεια του πλάστη το τοποθετούμε ανοικτό σε καθαρό τραπεζομάντηλο μέχρι να τελειώσουν όλα. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε την πίτα μας αμέσως αλλά την επόμενη μέρα τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα το ένα πάνω στο άλλο αλευρωμένα από πάνω και με λαδόκολλα η πλαστικό  ενδιαμεσα, τα τυλίγουμε ρολό το οποίο πρέπει να το κλείσουμε με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθεί το φύλλο και το βάζουμε στο ψυγείο.

Η τάρτα για τα γιορτινά πρωινά μας!

Τάρτα είτε αλμυρή είτε γλυκιά ,τραγανή και λεπτή σαν μπισκότο! Για μια τάρτα σε ταψάκι με αποσπώμενη βάση , με διάμετρο  22cm. χρειαζόμαστε. 300 γρ. αλεύρι  γ.ο.χ. 120γρ. βούτυρο (λιγότερο…
21 Δεκ, 2023
0

Παγωτό με ταχίνι

Υλικά: 500g. ζωική κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά, παγωμένη 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα από το ψυγείο 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ από το ψυγείο 1 παστέλι κομμένο σε κομματάκια 2 κ.σ.…
28 Μάι, 2024
0