21Νοέ

Παραδοσιακή συνταγή με «σοφό» συνδυασμό τροφίμων, που εγγυάται την πλήρωση των αποθεμάτων σιδήρου για βελτιωμένες μεταβολικές επιδόσεις!

 

Υλικά (για 2 μερίδες):

1 κούπα φακές

½ κούπας ρύζι τύπου basmati

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

Κάππαρη

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

2 αυγά σε φέτες

Διαδικασία:

Βάζουμε τις φακές σε νερό από την προηγούμενη ημέρα για να μαλακώσουν και να καθαρίσουν από τις τοξίνες. Βράζουμε για 10’ μόνες τους σε ανάλατο νερό και στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν, προσθέτουμε για άρωμα την κάππαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε τις φακές. Ανακατεύουμε για 1’ και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Αλατίζουμε και αφήνουμε να βράσουν για 30’. Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για άλλα 10’, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται. Αφήνουμε να «τραβήξουν» τα πολλά υγρά και σερβίρουμε. Ολοκληρώνουμε με τα κομμάτια αυγών και λίγο έξτρα πιπέρι.

 

Θερμιδική αξία: 200kcal / μερίδα

Αυτό το γνωρίζατε…;

 

Κάππαρη. Μπουμπούκια του φυτού που φύονται σε βραχώδη εδάφη της Μεσογείου δίπλα στη θάλασσα, γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Γαληνός έχει μιλήσει για τη θρεπτική αξία της στο έργου του «Περι τροφών δυνάμεως» όπως και ο Διοσκουρίδης κάνει λόγο για την ιατρική της χρήση. Στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους ήταν γνωστή ως φάρμακο για την καταπολέμηση του μετεωρισμού ρευματοειδών παθήσεων.

Η κάπαρη είναι ένα από τα πολλά ελληνικά super foods, είναι δηλαδή τροφή με αποδεδειγμένο διατροφικό όφελος.

Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, χαλκό και σελήνιο. Βιταμίνες Α, C, E, K, Ω-3 λιπαρά και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Ουσίες δηλαδή με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Μια απο αυτές είναι η κερκετίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες δρα ως αντιισταμινικό υποβοηθώντας έτσι σε καταστάσεις αλλεργίας.

Μπαίνει επιτέλους ο Χειμώνας!

Κι εγώ τον υποδέχομαι,  με την αγαπημένη μου   μαρουλοσαλάτα και έχω πολλούς λόγους να σου πω, που πρέπει να κάνεις και συ το ίδιο. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα στοιχείο…
03 Ιαν, 2024
0