Ένα γλυκό όμορφο σε παρουσίαση και θεϊκό σε γεύση.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως γίνεται.
Σπάω 5, 6 αβγά με μεγάλη προσοχή να μην σπάσει ο κρόκος και χυθεί μέσα στο ασπράδι. ( Μπορούμε να πάρουμε και παστεριωμένο ασπράδι από το σούπερ και να ζυγίσουμε 150- 160 γρ). Θα ζυγίσω τα ασπράδια, συνήθως το ασπράδι ενός μετρίου αβγού ζυγίζει 30γρ. Τα βάζω στον κάδο του μίξερ και χτυπάω μέχρι να αρχίσουν να αφρίζουν. Θα έχω ζυγίσει και την ζάχαρη στην ίδια ποσότητα που είναι τα ασπράδια, την οποία ρίχνω σε μικρές δόσεις στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνω τρεις βανίλιες για να κόψουν την μυρωδιά του αβγού και 1κ.γ. ξύδι, μέχρι να επιτευχθεί μαρέγκα που στέκεται και κάνει κορυφές. Τότε αφαιρώ τον κάδο από το μίξερ και ρίχνω απαλά ίδια ποσότητα με αυτή των αβγών, ζάχαρη άχνη την οποία ενσωματώνω στη μαρέγκα με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω να μη χαθεί ο όγκο της . Αδειάζω σε μια λαμαρίνα που έχω στρώσει αντικολλητικο χαρτί και με την βοήθεια ενός κουταλιού δίνω σχήμα στρογγυλό, τετράγωνο η παραλληλόγραμμο, προσπαθώντας να κάνω ψηλά τα τοιχώματα και λακουβιτσα στη μέση για να καθίσει η κρέμα.
Ψήνω τη μαρεγκα σε προθερμασμένο φούρνο στους 80 βαθμούς στον αέρα, για να διατηρήσει το λευκό της χρώμα για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Σβήνω το φούρνο και την αφήνω μέσα καμία ώρα ακόμη.
Για την κρέμα θα χρειαστώ ένα κουτί κρέμα γάλακτος ζωική, (έχει καλύτερη γεύση από την φυτική και περισσότερα φυσικά συστατικά),την οποία χτυπάω σε σαντιγί. Όταν σταθεροποιηθεί προσθέτω 1 πακέτο μασκαρπόνε και λίγη άχνη δοκιμάζοντας, πόσο γλυκιά την θέλω. Προτείνω γύρω στις 3κ.σ. γεμάτες και 1κ.γ. υγρή βανίλια. Ενσωματώνω με απαλές κινήσεις να γίνει σταθερή, αφράτη κρέμα χωρίς να ρέει.
Τρίτο και τελευταίο στάδιο η σάλτσα μανταρινιού. Παίρνω το ξύσμα από 2,3 μανταρίνια και ένα ποτήρι χυμό. Μέσα στο χυμό διαλύω χτυπώντας με ένα αβγοδάρτη 2 κρόκους από τα αβγά που έσπασα,2 βανίλιες , το ξύσμα των μανταρινιων,2 κ.σ. ζάχαρη και 1 ½ κ.σ. κορν φλάουρ.Βάζω στη φωτιά και ανακατεύω να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζω και προσθέτω 1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο .Αφού διαλυθεί το βούτυρο περνάω τη σάλτσα από σήτα.
Συναρμολογώ την πάβλοβα, απλώνοντας την κρέμα μέσα στη λακούβα και δίνοντας όγκο στο κέντρο. Όταν θα σερβίρω περιχύνω με τη σάλτσα μανταρινιου και διακοσμώ με φύλλα δυόσμου.