Ένα γλυκό που τρελαίνει μικρούς και μεγάλους και μέχρι τα Χριστούγεννα θα το φτιάξουμε σίγουρα 2 και 3 φορές.
Θα χρειαστούμε για μέτρο μια κούπα του τσαγιού μετρίου μεγέθους.
Όπου (κ) στη συνέχεια (κούπα).
Υλικά για τη ζύμη:
1 1/2 κ. ελαιολαδο,1 1/2κ. ηλιέλαιο, 1 κ.ζάχαρη, 1κ. χυμό πορτοκαλιου,1/2 κ. κονιάκ, ξύσμα από ένα πορτοκαλι,1κ.σ. κανέλλα,1/4 κ.σ. γαρύφαλλο, 1 1/2κ.γ. σόδα την οποία την διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού να αφρίσει και 2κ.γ. μπέικιν. 1κιλο και λίγο ακόμη αλεύρι γοχ
Για το σιρόπι:
1 1/2 κ. μέλι,11/2κ. ζάχαρη 3 1/2 κ. νερό.
Καρύδι χοντροκομμένο για το πασπάλισμα.
Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα εκτός από το αλεύρι και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ να διαλυθεί η ζάχαρη και να ενσωματωθούν. Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη, δηλαδή να μην κολλάει. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη γι’αυτό καλό είναι να το έχουμε διπλά μας. Μόλις ομογενοποιηθεί στο μείγμα το αλεύρι, σταματάμε το ζύμωμα. Δίνουμε προσοχή γιατί αν συνεχίσουμε ή ζύμη αρχίζει βγάζει το λάδι. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα και στο μέγεθος (να έχουμε υπόψιν ότι θα φουσκώσουν) που θέλουμε και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικο χαρτί. Λίγο αραιά. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20λεπτά. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρολίτσα και βράζουμε για πέντε λεπτά. Το ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι και σβήνουμε το μάτι. Το διατηρούμε ζεστό. Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά, ανάβουμε ξανά το μάτι με το σιρόπι να έλθει σε σημείο βρασμού και ρίχνουμε μέσα λίγα λίγα τα μελομακάρονα τα αφήνουμε 1,2 λεπτά τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα αραδιάζουμε στη σειρά πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφού τελειώσουν όλα, το σιρόπι που περίσσεψε το περιχύνουμε πάνω από τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε 10 λεπτά να ρουφήξει. Μετά με την βοήθεια 2 πιρουνιών τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε να κρυώνουν εντελώς. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα στη σειρά σε στρώσεις πασπαλίζοντας κάθε στρώση με χοντροκοπανισμενο καρύδι
Καλή απόλαυση χωρίς ενοχές!