19Νοέ

 

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες ή  κουραμπιέδες και μελομακάρονα;

Υπέροχα παραδοσιακά γλυκά και τα δύο! Όπως το καλό μελομακάρονο θέλει  καλό μέλι      ώστε να αναδειχθεί, έτσι και οι κουραμπιέδες πρέπει να μυρίζουν αλλά και να έχουν γνήσιο βούτυρο.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος αγελάδος (αυτό που είναι στο γυάλινο βάζο)

Ένα πιατάκι του καφέ άχνη ζάχαρη

1/2  κιλό αμύγδαλο καβουρδισμένο και χονδροκομμένο

1 σφηνάκι κονιάκ μέσα στο οποίο διαλύουμε 1 κ.γ. σόδα

2 βανίλιες,

1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη

 1 πρέζα αλάτι

2 κ.γ. μπέικιν,

1 κρόκο αβγού

1 κιλό περίπου αλεύρι γοχ.

Ροδόνερο η ανθόνερο για το ράντισμα  

Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την άχνη και το χτυπάμε μέχρι να άσπρισει το μείγμα  και να γίνει σαν αφράτη κρέμα. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο να επιτύχουμε μια ζύμη σφιχτή για να μην απλώσουν οι κουραμπιέδες. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε, τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικο χαρτί αραιά και ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και να σφίξουν. Τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε βάλει μια στρώση άχνη και από πάνω κοσκινίζουμε πάλι άχνη να καλυφθούν καλά. Τους αφήνουμε όπως είναι ένα βράδυ και την άλλη μέρα τους τοποθετούμε σε πιατέλα στη σειρά κοσκινίζοντας από πάνω επιπλέον άχνη.

Παγωτό με ταχίνι

Υλικά: 500g. ζωική κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά, παγωμένη 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα από το ψυγείο 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ από το ψυγείο 1 παστέλι κομμένο σε κομματάκια 2 κ.σ.…
28 Μάι, 2024
0

Γιαουρτογλυκό με πορτοκάλι!!

Ένα δροσερό  ελαφρύ επιδόρπιο που ταιριάζει μετά από ένα πλούσιο γεύμα ! Υλικά :  400γρ. πλήρες στραγγιστό γιαούρτι ½ συσκευασία ζαχαρούχο γάλα 1 κουτί ζελέ πορτοκάλι 1 πακέτο μπισκότα Λικέρ…
18 Νοέ, 2023
0