21Δεκ

Τάρτα είτε αλμυρή είτε γλυκιά ,τραγανή και λεπτή σαν μπισκότο!

Για μια τάρτα σε ταψάκι με αποσπώμενη βάση , με διάμετρο  22cm. χρειαζόμαστε.

300 γρ. αλεύρι  γ.ο.χ.

120γρ. βούτυρο (λιγότερο από μισό πακέτο) , παγωμένο και κομμένο σε κομματάκια

1/4 κ. γ. αλάτι

1 κ. γ. ζάχαρη

1 κρόκο αβγού (προαιρετικά)

1-2 κ. σ. νερό

Για την επικάλυψη θα χρειαστούμε:

10 σύκα κομμένα στα δύο

1/2 κ μαρμελάδα σύκο κατά προτίμηση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη  ζάχαρη και το βούτυρο και με τα χέρια μας τα τρίβουμε όλα μαζί, ώστε να έχουν την υφή  του τραχανά.

Κατόπιν προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού και 1 κ. σ. νερό και μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα. Αν τρίβεται και δεν μαζεύεται προσθέτουμε 1 κ. σ. νερό ακόμη.

Αφού την κάνουμε μπάλα την πατάμε με τα χέρια μας να την κάνουμε επίπεδη σαν μικρή πίτσα. Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Αφού περάσει η μισή ώρα παίρνουμε δύο αντικολλητικά  χαρτιά, βάζουμε τη ζύμη ενδιάμεσα και με την βοήθεια ενός χοντρού πλάστη την ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερη από το μέγεθος του ταψιού που θα την βάλουμε. Έχουμε βούτυρο-αλευρώσει το ταψάκι μας και ρολάρουμε τη ζύμη πάνω στον πλάστη με την βοήθεια του οποίου την απλώνουμε στο ταψάκι. Πατάμε με τα δάχτυλα μας να καθίσει καλά γύρω- γύρω στα τοιχώματα και να προεξέχει από την ταρτιέρα. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε για να μην φουσκώσει, την σκεπάζουμε με αντικολλητική  μεμβράνη και από πάνω ρίχνουμε όσπρια(ώστε να έχει βάρος και να μη φουσκώσει), τα οποία  κρατάμε για να φτιάχνουμε  τάρτες.

Την ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα. Τη βγάζουμε, αφαιρούμε την αντικολλητική  μεμβράνη με τα όσπρια ,την αλείφουμε με την μαρμελάδα και από πάνω βάζουμε τα σύκα. Την ψήνουμε ξανά στους 170 βαθμούς στον αέρα για μισή ώρα περίπου ώστε  να δούμε τις άκρες να ροδίσουν.

Την βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τα περισσεύματα της ζύμης από το χείλος του ταψιού, ξεφορμάρουμε την αποσπώμενη βάση και προσεκτικά την κυλάμε σε πιατέλα.

 

 

 

*Ακολουθώντας την ίδια διαδιακασία προσθέτουμε ταχίνι ολικής άλεσης, μαρμελάδα πορτοκάλι και φέτες από πορτοκάλια.

Ώρα 00.00 για μαγειρίτσα !

  Ένα φαγητό που στην Ελλάδα, συνηθίζεται την παραμονή του Πάσχα. Η ορίτζιναλ μαγειρίτσα γίνεται με εντόσθια από αρνί ή κατσίκι. Η ντεμέκ με μανιτάρια ακολουθώντας  την ίδια διαδικασία. Θα…
19 Νοέ, 2023
0

Τυραμισού

Γλυκό ιταλικό το οποίο αγαπάμε ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Γιορτινό και όχι μόνο μας ανεβάζει και μας προσφέρει τόνωση  λόγω του καφέ που περιέχει. Σου γράφω την πιο απλή και εύκολη…
19 Νοέ, 2023
0