Η Νηστεία της Σαρακοστής των Χριστουγέννων

Η νηστεία της Σαρακοστής πριν τα Χριστούγεννα που ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία ως προετοιμασία των χριστιανών για τη μεγάλη γιορτή. Στη διατροφική της διάσταση εκφράζεται ως αποχή από ορισμένες τροφές και μετριασμένη κατανάλωση κάθε διατροφικού είδους, γεγονός που κάνει το ημερήσιο διαιτολόγιο μας λιτό και άκρως μεσογειακό. Το αποτέλεσμα είναι ότι βελτιώνουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ, ενώ μοιραία οδηγούμαστε σε απώλεια βάρους.

Σας προτείνω λοιπόν ένα πρόγραμμα διατροφής ικανό να σας τονώσει και να σας κάνει να αισθανθείτε μεγαλύτερη ευφορία συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

Στο ξεκίνημα της μέρας, τα φρούτα εποχής και οι χυμοί φρούτων σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, φιστίκια και ανάλατα αμύγδαλα, μέλι και δημητριακά ολικής άλεσης είναι ιδανική επιλογή για να ξυπνήσετε τον οργανισμό δίνοντάς του ενέργεια για όλη τη μέρα.

Το μεσημέρι μπορείτε να καταναλώνετε μικρές μερίδες από ψάρι και θαλασσινά (60-90γρ. περίπου), πατάτες, ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, όσπρια και σαλάτες. Με αυτό τον τρόπο, το αίσθημα της πείνας θα ικανοποιηθεί για ώρες και ο οργανισμός θα συνεχίσει ομαλά την αποτοξίνωσή του από τα «κακά» λίπη.

Το απόγευμα επιλέξτε να φάτε φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, κομπόστες καθώς επίσης μικρές μερίδες από παστέλι και πικρή σοκολάτα. Τέλος, για βραδινό πολύ καλή επιλογή αποτελεί μια σούπα λαχανικών ή δημητριακών με λίγο ελαιόλαδο.

Leave your comment