Υλικά:
1/2 κιλού ρεβίθια
1 αυγό
1 κρεμμύδι
1 κολοκύθι
1 τομάτα
Μπαχαρικά: κύμινο, σκόρδο, πιπέρι, πιπέρι καγιέν, γλυκιά πάπρικα, κουρκουμάς
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία:
Μουλιάζω στο νερό μισό κιλό ρεβίθια για 24 ώρες κ μετά τα στεγνώνω πολύ καλά με πετσέτα. Θέλουν πολύ καλό στέγνωμα να μη βγάλουν νερό στη ζύμη.
Μετά τα αλέθω λίγα-λίγα στο μπλεντεράκι μέχρι να γίνουν κιμάς. Συνήθως, προσθέτω 1 αυγό, κολοκύθι, τομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και από μπαχαρικά αρκετό κύμινο, σκόρδο, πιπέρι, πιπέρι καγιεν, γλυκιά πάπρικα, κουρκουμά και τα ζυμώνω.
Φτιάχνω μπιφτέκια και τα βάζω στην κατάψυξη. Αν βγάλει νερό η ζύμη, πρόσθεσε τριμμένο παξιμάδι, βρώμη κτλ.
Όταν θέλω να φτιάξω burger προτιμώ να ψήνω τα μπιφτέκια και όχι να τα τηγανίζω. Το φαλάφελ αν και είναι ωμά ρεβίθια, δεν θέλει περισσότερο από 3 τέταρτα ψήσιμο. Ουσιαστικά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Ταυτόχρονα, ψήνω λαχανικά στην τοστιέρα και προσθέτω λίγη καυτερή σως τσίλι σε κάθε ψωμάκι.
Θερμίδες ανά burger (διαμέτρου 12cm): 450kcal, Πρωτεΐνες 17γρ., Λίπη 6γρ.