4 λαχταριστές σούπες για το χειμώνα (+ κονσερβοποίηση στο σπίτι)

Ο καιρός κρύωσε και οι ώρες που περνάμε στο σπίτι αυτόματα αυξήθηκαν. Αδράξτε την ευκαιρία να ετοιμάσετε πεντανόστιμες σούπες λαχανικών που μπορείτε να μοιράσετε σε μερίδες και να φυλάξετε για ώρα ανάγκης στο ντουλάπι ή το ψυγείο, αξιοποιώντας τη μέθοδο της σπιτικής κονσερβοποίησης.

______________________

Συνταγή 1η

Υλικά: 1 κρεμμύδι σε κομμάτια, 1 καρότο σε ροδέλες, 1 πατάτα σε κομμάτια, 100γρ. τριμμένη κολοκύθα, 1 σελινόριζα, 50γρ. σέλινο, 1 πράσσο σε ροδέλες, 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη, 1 πρέζα κουρκουμά, 1 πρέζα γλυκιά πάπρικα, μείγμα πιπεριών, 2 πρέζες αλάτι, 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Συνταγή 2η

Υλικά: 1 μπρόκολο σε κομμάτια, 100γρ. αρακά, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο σε ροδέλες, 2 κολοκύθια σε ροδέλες, ½ μήλου, 1 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 πρέζες αλάτι, 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Συνταγή 3η

Υλικά: 150γρ. κόκκινο λάχανο τριμμένο, 2 παντζάρια σε κομμάτια, 2 καρότα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πατάτα σε κομμάτια, 100γρ. κολοκύθα, 1 πρέζα τζίντζερ, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 1 πρέζα πιπέρι και έξτρα πιπέρι καγιέν, 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη, 1 πρέζα κανέλα, 2 κουτ. σούπας πετιμέζι, 1 κουτ. σούπας ξύδι, ½ ανανά σε κομμάτια

Συνταγή 4η

Υλικά: 150γρ. μανιτάρια, ½ άσπρη κολοκύθα, 2 πατάτες σε κομμάτια, 1 κρεμμύδι σε μέτρια κομμάτια, 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας καρύδα σε κρέμα

Διαδικασία: Για όλες τις σούπες η διαδικασία που ακολουθείται είναι ίδια. Μέσα σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζετε νερό και προσθέτετε τα λαχανικά. Ρίχνετε τα μπαχαρικά και μόλις πάρουν βράση, αλατίζετε και αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να δέσουν.

  • Κονσερβοποίηση στο σπίτι

Ξεκινάμε με τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα πλένουμε πολύ καλά, τα στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα τοποθετούμε στο φούρνο με το στόμιο προς τα πάνω. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 100ο C για περίπου 15’.

Μόλις είναι έτοιμη η σούπα τη βάζετε καυτή στο βάζο, πριν αυτό κρυώσει, κλείνετε καλά και το αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει. Στη συνέχεια, αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το βάζο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι το ύψος που φτάνει το καπάκι και να τα βράσετε για 20’ από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.

Σημαντική σημείωση: Η σούπα δεν θα πρέπει να περιέχει γαλακτοκομικά, κρέας ή ψάρι γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλοίωσης.

Leave your comment