Χυμός, smoothie ή φρούτo… Τί να προτιμήσω και γιατί;

Χυμός, smoothie ή φρούτo… Τί να προτιμήσω και γιατί;

Οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και ο υπόλοιπος διατροφικός πλούτος που περιέχουν τα φρούτα αποτελούν θα λέγαμε, το άγιο δισκοπότηρο μιας διατροφής που εναρμονίζεται με τις ανάγκες θρέψης του οργανισμού μας, ώστε να παραμένει θωρακισμένος. Στα στοιχεία που προσλαμβάνουμε από τα φρούτα βρίσκονται και δύο φυσικοί μονοσακχαρίτες ή όπως συνηθίζουμε να λέμε φυσικά σάκχαρα: η φρουκτόζη και η γλυκόζη.

Η φρουκτόζη λειτουργεί ως μέρος μιας ομάδας θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες. Όταν όλα τα μέλη αυτής της «ομάδας» λειτουργούν μαζί κατά τη διάρκεια της μεταβολικής διαδικασίας, όπως συμβαίνει με τα ολόκληρα φρούτα, η απορρόφησή και αξιοποίησή τους από τον οργανισμό κινείται γραμμικά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Ο μηχανισμός που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός για την πέψη των τροφών, θα λέγαμε ότι «αναγνωρίζει» τη σύσταση αυτών των σακχάρων και τα απορροφά άλλοτε πιο αργά κι άλλοτε πιο γρήγορα, ανάλογα με το είδος τους. Σε αυτό το σημείο τοποθετούνται στο κάδρο οι φυτικές ίνες που συνοδεύουν τα φυσικά σάκχαρα και είναι υπεύθυνες για το ρυθμό απορρόφησής τους και κατ’επέκταση την εισροή τους στο αίμα, συμβάλλοντας στην ελεγχόμενη αύξηση της γλυκόζης. Συγχρόνως, εξασφαλίζουν το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού, όπως και τη μειωμένη αποθήκευση λίπους.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τί συμβαίνει με τους χυμούς, τα smoothies και τα φρούτα.

Οι φυσικοί χυμοί αποτελούν μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή κατηγορία που αν μη τι άλλο είναι θρεπτικοί, όμως υστερούν σε φυτικές ίνες έναντι των ολόκληρων φρούτων όπως επίσης σε βιταμίνες, καθώς η οξείδωσή τους επέρχεται μόλις μερικά λεπτά μετά το στύψιμο. Τόσο η επαφή με τον αέρα όσο και η έκθεσή τους στο φως, διασπά τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές βιταμίνες και υποβαθμίζει την αξία του προϊόντος για τον οργανισμό μας. Επιπρόσθετα, οι φυσικοί χυμοί περιέχουν αυξημένες ποσότητες από ελεύθερα σάκχαρα, κάτι που δεν αναφέρεται συχνά. Με αυτό τον τρόπο, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα «εκτινάσσονται». Αυτό συμβαίνει επειδή οι χυμοί στερούνται των φυτικών ινών που ρυθμίζουν την ομαλή απελευθέρωση της φρουκτόζης και τη σταδιακή απορρόφησή της από το έντερο. Ιδανικά συνίσταται η κατανάλωση ενός (1) ποτηριού φυσικού χυμού σε ημερήσια βάση, αραιωμένου με νερό και κατά προτίμηση σε συνδυασμό με κάποιο γεύμα.

Χυμός, smoothie ή φρούτo… Τί να προτιμήσω και γιατί;

Τα smoothies έχουν αποκτήσει πληθώρα θαυμαστών μια και συνδυάζουν δροσιά και απόλαυση, διατηρώντας μεγάλο μέρος από τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες των φρούτων που θα επιλέξουμε για να τα φτιάξουμε. Λόγω του γεγονότος ότι τα φρούτα πολτοποιούνται αντί να στύβονται, η απελευθέρωση της φρουκτόζης γίνεται με ηπιότερο ρυθμό και η επακόλουθη αύξηση της καμπύλης της γλυκόζης στο αίμα καταγράφεται μέτρια. Αποτελούν ιδανική επιλογή για τους εθελοντές αιμοδότες και τους αθλητές, δύο κατηγορίες με αυξημένες μεταβολικές ανάγκες σε υδατάνθρακες για άμεση ενεργειακή τροφοδότηση.

Τα ολόκληρα φρούτα από την άλλη, διατηρούν αναλλοίωτη τη θρεπτική τους αξία και τις φυτικές ίνες αλλά και τη γεύση τους. Η σταδιακή απελευθέρωση της φυσικής φρουκτόζης που περιέχουν συμβάλλει στην ομαλή σύνθεση της γλυκόζης του αίματος, χωρίς να δημιουργεί «σοκ» στον οργανισμό. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα τόσο για όσους ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής αλλά και για όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από το δυσάρεστο αίσθημα ότι «γεμίζουν» στιγμιαία με ενέργεια και στη συνέχεια «αδειάζουν» κατακόρυφα από αυτή.

Χυμός, smoothie ή φρούτo… Τί να προτιμήσω και γιατί;

Leave your comment