Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Καθαρά Δευτέρα και αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής:

Στη διατροφική της διάσταση βοηθά σημαντικά τον άνθρωπο να βελτιώσει το λιπιδαιμικό του προφίλ, εφ’ όσον τηρηθεί μια ισορροπημένη διατροφή στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Στο δια ταύτα… την Καθαρά  Δευτέρα δεν υπάρχει κυρίως πιάτο!

Είθισται να τρώμε σε μπουφέ και όχι σε σαφείς μερίδες. Το κακό βέβαια είναι ότι συνήθως χάνουμε το μέτρο, γεμίζοντας το πιάτο ξανά και ξανά…

 

Θαλασσινά

Όλα τα θαλασσινά έχουν λίγες θερμίδες και μικρή περιεκτικότητα σε λίπος. Όμως τα οστρακοειδή και τα μαλακόστρακα περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες χοληστερίνης και η κατανάλωσή τους από άτομα με αυξημένη χοληστερίνη θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση θαλασσινών θα πρέπει να είναι και όσοι έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη υπέρ- / υποθυρεοειδισμό).

Τα θαλασσινά αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές ιωδίου, που είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των θυρεοειδών ορμονών. Αν και το ιώδιο είναι απαραίτητο για την λειτουργία του θυρεοειδούς, η υπερβολική πρόσληψή του από άτομα που έχουν κάποια ευπάθεια και κυρίως από τα άτομα που λαμβάνουν αντιθυρεοειδικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει απορύθμιση του αδένα.

 

Όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν μία πολύ θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Εκτός των άλλων, είναι καλή επιλογή γιατί προσφέρουν κορεσμό. Τα άτομα που πάσχουν από κολίτιδα μπορούν να καταναλώσουν εφόσον το επιθυμούν μικρή ποσότητα οσπρίων, αποφεύγοντας την ταυτόχρονη κατανάλωση λαχανικών.

 

Λαχανικά

Την περίοδο της νηστείας είθισται τα λαχανικά να τρώγονται ως ωμή σαλάτα αλλά και ως τουρσί. Το τουρσί είναι μία μέθοδος συντήρησης των λαχανικών όμως η περιεκτικότητά του σε αλάτι είναι πολύ υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση του και μάλιστα σε υψηλή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και αυξημένη αρτηριακή πίεση, συνεπεία της μεγάλης κατακράτησης υγρών. Τα άτομα λοιπόν με υπέρταση, καθώς και όσοι λαμβάνουν διουρητικά ή αγωγή για τη διαχείριση της υπέρτασης, είναι προτιμότερο να αποφύγουν το τουρσί και να επιλέξουν την ωμή ή βραστή σαλάτα. Επίσης, το τουρσί μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στο στομάχι λόγω της υψηλής οξύτητάς του.

 

Ταραμοσαλάτα

Όσον αφορά την ταραμοσαλάτα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την ποσότητα, καθώς περιέχει αρκετό αλάτι αλλά και λίπος. Δύο (2) κουταλιές είναι αρκετές για όσους δεν έχουν πρόβλημα υπέρτασης, ενώ τα άτομα με αυξημένη πίεση καλό είναι να καταναλώνουν ακόμα λιγότερο.

 

Λαγάνα

Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στην ποσότητα, καταναλώνοντας 1-2 φέτες το πολύ.

 

Γλυκά

Το παραδοσιακό γλυκό της περιόδου είναι ο χαλβάς. Μην ξεχνάτε όμως ότι μία μερίδα χαλβά είναι περίπου 2 δάχτυλα (ο καθένας τα δικά του δάχτυλα)!

 

Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Leave your comment