Σπιτικό σιρόπι βοτάνων με τζίντζερ, μέλι & κουρκουμά

23574407_1949458558656084_1863375082_n

Αν κάποιος αντιπαθεί τα ροφήματα τσαγιού και τα αφεψήματα, σίγουρα μπορεί να επωφεληθεί από τα θρεπτικά συστατικά τους με αυτόν τον τρόπο.

Σε γεύση είναι άπαιχτο, αφήνοντας μια υπέροχη αίσθηση ανακουφιστικής ζεστασιάς στο λαιμό που μοιάζει με τις καραμέλες μέντας.

Σύμφωνα με τον “Οδηγό Φαρμακευτικών Βοτάνων” της Penelope Ody, το αφέψημα από τζίντζερ προτείνεται ως “γιατρικό” για τις ψύξεις και το κρυολόγημα που συνοδεύεται από καταρροή.

Το παραδοσιακό τσάι βουνού συστήνεται επίσης για το κρυολόγημα, χάρη στις θερμαντικές ιδιότητές του. Επίσης, εντάσσεται σε πολλά προγράμματα διατροφής ως αποτοξινωτικό και διουρητικό. Τέλος, αρωματισμένο με ξυλαράκια κανέλας και μέλι, έχει μαλακτική και αντισηπτική επίδραση ενάντια στο βήχα και τον πονόλαιμο.

Με τη σειρά τους, τα εσπειριδοειδή με τη μορφή αφεψήματος είναι κατάλληλα για το βήχα.

(Με πληροφορίες από το βιβλίο “The Herb Society’s Complete Medicinal Herbal” της Penelope Ody, που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Γιαλλέλη.)

Υλικά:

1/2 κουταλάκι κουρκουμά

1 κουταλάκι κανέλα

φλούδα από 1 πλυμένο λεμόνι

1 φλιτζάνι αποξηραμένο τσάι βουνού

1 κομμάτι πιπερόριζα

Θυμαρίσιο μέλι ίσης ποσότητας με το αφέψημα που προκύπτει απ’όλα τα προηγούμενα βότανα και μπαχαρικά

Διαδικασία:

Η διαδικασία είναι απλή… Έβρασα τα υλικά για περίπου μία ώρα, μέχρι που έμεινε το 1/3 της αρχικής ποσότητας. Στράγγισα το αφέψημα και το ξαναζέστανα με ίση ποσότητα μελιού για 2-3 λεπτά.Το σιρόπι διατηρείται σε καθαρό σκουρόχρωμο βάζο με φελλό.

Leave your comment