Υλικά:
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου
4 φλιτζάνια γάλα
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κ.σ. ρύζι
1 κ.σ. σπόρους chia
2-3 στίγματα κρόκου Κοζάνης διαλυμένα σε ¼ φλιτζ. νερό
Κανέλα
Διαδικασία:
Βράζω ξεχωριστά το ρύζι και διαλύω το άνθος αραβοσίτου σε 1 φλιτζάνι κρύο γάλα. Στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και ανακατεύω μέχρι να πήξει το μείγμα. Προσθέτω κανέλα και σερβίρω.
Θερμίδες: 150γρ. ρυζόγαλο / 177kcals
Ο κρόκος Κοζάνης ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, είναι η καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.
Έχουν γίνει και πολλές επιστημονικές μελέτες σε ανθρώπους και πράγματι έχει βρεθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.
Οι παρατηρήσεις αφορούν στην καρδιαγγειακή λειτουργία, την κατάθλιψη, τη νόσο Αλτσχάιμερ και το αδυνάτισμα.
Το δυνατότερο ίσως χαρακτηριστικό των σπόρων chia είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Μια κουταλιά (10γρ.) αποδίδει 48 θερμίδες. Έχει 3,4γρ. φυτικών ινών και 3γρ. λίπους (εκ των οποίων το 60% είναι ω3) και 33,5mg μαγνησίου. Αν σκεφτεί κανείς ότι 100γρ. μπρόκολο έχουν 2,6γρ. φυτικών ινών και 22mg μαγνησίου, η σύγκριση υπέρ των σπόρων είναι εντυπωσιακή.