Πώς να απολαύσετε τη μπίρα το καλοκαίρι

1

Στη χώρα μας έχουμε συνδέσει τη μπίρα πολύ περισσότερο με το καλοκαίρι και πολύ λιγότερο με το χειμώνα. Παρότι υπάρχουν θαυμάσιες μπίρες που μπορούν να μας συντροφέψουν τα κρύα βράδια, το καλοκαίρι έχει σίγουρα την τιμητική του!

Οι περισσότεροι καταναλωτές συνηθίζουν να πίνουν τη μπίρα τους απλά… παγωμένη αγνοώντας πως έτσι χάνουν πολλά στοιχεία από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Σωστή θερμοκρασία και συντήρηση είναι δυο παράγοντες που πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη, όταν επιλέξει να απολαύσει μια μπίρα, διότι συντελούν καταλυτικά στην αποκάλυψη της προσωπικότητά της: του αρώματος, της γεύσης και της επίγευσής της.

Aναζητείστε απαστερίωτες και αφιλτράριστες μπίρες, για να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά τους. Το αλκοόλ σκοτώνει ούτως ή άλλως τα επικίνδυνα βακτηρίδια και η ζωντανή μαγιά περιέχει στοιχεία πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, νιασίνη, ριβοφλαμίνη (Β2), πυριδοξίνη (Β6), φολικό οξύ (Β9) και κοβαλαμίνη (Β12) αποτελεί δε, φυσική πηγή  της βιταμίνης Β12. Η βύνη περιέχει φυτικές ίνες που συντελούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.  Ο λυκίσκος περιέχει φλαβονοειδή που έχουν προστατευτικές ιδιότητες και αντιοξειδωτική δράση για τον οργανισμό. Η μπίρα είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας, περιέχει ευκολόπεπτους υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητά σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο με δράση κατά της εμφάνισης πέτρας στη χολή και στα νεφρά, της απόφραξης των χοληφόρων οδών και του ύπατος.

Το μόνο μειονέκτημά με τις απαστερίωτες μπίρες είναι ότι έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης και θα χαλάσουν ακόμα και διατηρημένες στο ψυγείο, μετά από ένα διάστημα 1-2 μηνών. Γι’ αυτό μην λησμονείτε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης πριν αγοράσετε ή καταναλώσετε. Προτιμήστε μικροζυθοποιίες που επιλέγουν την ποιότητα από την ποσότητα και παράγουν μπίρες χωρίς χημική επεξεργασία για γρήγορη και μαζική παραγωγή, ζάχαρη, καραμελόχρωμα, γλυκόζη κλπ.

Οι βαρελίσιες μπίρες επιδέχονται τη λιγότερη παστερίωση και είναι καλό να προτιμούνται, αποφύγετε, ωστόσο, βαρελίσια μπίρα στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες σε μαγαζιά που δεν έχουν μεγάλη ημερήσια κατανάλωση. Οι υψηλές θερμοκρασίες δυστυχώς επηρεάζουν τα βαρέλια της μπίρας. Επιλέξτε τα άφοβα σε βραβευμένες, επώνυμες μπυραρίες. Ιδανικές μπίρες για τις ζεστές ημέρες είναι εκείνες που δεν περιέχουν υψηλό αλκοολικό δείκτη και είναι συνήθως στην συντριπτική τους πλειοψηφία ξανθές (pils, lager, IPA, weis).

Σε κάθε περίπτωση, ζητείστε το αντίστοιχο ποτήρι της ετικέτας που παραγγείλατε, το οποίο οφείλουν να σας το φέρουν κρυστάλλινα καθαρό για να αναδείξει την προσωπικότητα της μπίρα σας, το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τον αφρό της. Αρνηθείτε το παγωμένο ποτήρι, ο λεπτός πάγος που αναπτύσσεται στα τοιχώματα εκμηδενίζει τη γεύση και καταστρέφει τον αφρό.

Τέλος, καταναλώστε πάντα υπεύθυνα και με μέτρο.

 

Διατροφική αξία (ανά 330 ml )

Ενέργεια: 145 θερμίδες

Πρωτεΐνες: 15γρ.

Υδατάνθρακες: 11,7 γρ.

Λιπαρά: 0

 

                                                                             Eπιμέλεια: Σοφία Ξυγαλά

Leave your comment