Προστατεύστε την υγεία του εγκεφάλου σε 4 βήματα!

Ασκηθείτε

Η άσκηση βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί με τη μέγιστη δυναμική, τονώνοντας τα νευρικά κύτταρα και ενισχύοντας την προστασία από βλάβες. Παράλληλα, προσφέρει άμεση αναζωογόνηση στις ζώνες που είναι υπεύθυνες για τη γνωστική λειτουργία – συμπεριλαμβανομένης της μάθησης – και τη μνήμη.

Κοιμηθείτε καλά

Έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες να θυμούνται και να συνδέουν γεγονότα που είναι διάσπαρτα στο μυαλό τους, λίγοι όμως συνειδητοποιούν ότι η απόδοσή τους αυτή ενισχύεται μετά τον ύπνο. Γνωστό είναι επίσης ότι ο ύπνος ενισχύει τις αναμνήσεις και βοηθάει στην εξάσκηση και τη βελτίωση της απόδοσής μας όταν καταπιανόμαστε με πράγματα που απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες. Στην πραγματικότητα, ο ελλιπής βραδινός ύπνος που περιορίζεται μόλις σε τέσσερις έως έξι ώρες του ημερήσιου χρόνου, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να σκεφτούμε καθαρά την επόμενη μέρα.

Βιταμίνη D για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου

Οι ενεργοποιημένοι υποδοχείς της βιταμίνης D βοηθούν την ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου. Ερευνητές έχουν εντοπίσει τις οδούς μεταβολισμού της βιταμίνης D στον ιππόκαμπο και την παρεγκεφαλίδα του εγκεφάλου, περιοχές που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, την επεξεργασία των πληροφοριών και τη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η έρευνα έχει δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με την ασθενέστερη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και ότι η αύξηση των επιπέδων μπορεί να βοηθήσει την εγκεφαλική λειτουργία. Το μόνο που χρειάζεται για να διατηρηθούν υψηλά τα επίπεδα της βιταμίνης D, είναι η κατάλληλη έκθεση στον ήλιο ενώ ενίοτε η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, πάντοτε σε συνεννόηση με γιατρό ή διατροφολόγο.

Υγεία του εντέρου

Το έντερό μας είναι ο «δεύτερος εγκέφαλος» του σώματός μας. Τα βακτήρια του εντέρου μεταδίδουν πληροφορίες στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, το δέκατο κρανιακό νεύρο που διατρέχει από το στέλεχος του εγκεφάλου σας στο εντερικό νευρικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος (το νευρικό σύστημα του γαστρεντερικού σωλήνα). Εκτός από την αποφυγή της ζάχαρης, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξουμε την υγεία του εντέρου είναι να καταναλώνουμε ευεργετικά βακτήρια.

Μπορείτε να καταναλώνετε λαχανικά τα οποία μπορούν να προσφέρουν τροφή στα ωφέλιμα βακτήρια που ήδη έχετε. Επίσης μπορείτε να τρώτε «ζυμωμένα» λαχανικά τα οποία αποτελούν πηγή καλών βακτηρίων!! Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι λ.χ. με μια κανονική μερίδα λάχανο τουρσί, είναι σαν να παίρνουν κάμποσες κάψουλες υψηλής δραστικότητας προβιοτικών που υπάρχουν στο εμπόριο.

Leave your comment