Μύθοι για το αδυνάτισμα

Καθημερινά ξοδεύονται εκατομμύρια χρήματα σε μεθόδους αδυνατίσματος που όχι μόνο δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνες για την υγεία.

  • Σάουνα

Με τη χρήση της σάουνας πετυχαίνουμε μόνο απώλεια νερού από τον οργανισμό μας. Δεν έχει καμία σχέση με το χάσιμο του λίπους. Με την πρόσληψη υγρών, μετά τη χρήση της, επιστρέφει κανείς στο αρχικό του βάρος και αυτό είναι και το σωστό για να μην επέλθει αφυδάτωση ή απώλεια ηλεκτρολυτών.

  • Πλαστικές φόρμες

Το νερό που χάνουμε όταν γυμναζόμαστε ή απλά κινούμαστε φορώντας πλαστικές φόρμες δεν έχει καμία σχέση με το λίπος. Ο λιπώδης ιστός έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και δε μπορεί να φύγει από τους πόρους του δέρματος ενώ ιδρώνουμε. Η εφίδρωση που προκαλείται από τις φόρμες και τις ζελατίνες γύρω από την κοιλιακή χώρα και τους γλουτούς έχει διπλό κόστος. Όχι απλά χάνουμε πολύτιμα υγρά από τον οργανισμό μας αλλά είναι αδύνατη και η αποβολή θερμότητας από το σώμα, φορώντας τα πλαστικά. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας, ιδίως όταν η άσκηση διαρκεί αρκετή ώρα.

  • Κρέμες αδυνατίσματος

Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν είναι, πως είναι αδύνατον να εισχωρήσει μία κρέμα μέσα στο δέρμα ,να φτάσει στο λιπώδη ιστό και να δράσει κατά του λίπους. Το λίπος αποτελείται από λιποκύταρρα που όταν υπάρχει θετικό ισοζύγιο ενέργειας μεγαλώνουν και όταν φτάσουν σε ένα οριακό σημείο μεγέθους διαιρούνται. Ο αριθμός των λιποκυτάρρων ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ!

Μία καλή κρέμα κάνει απλά το δέρμα να φαίνεται πιο όμορφο. Οι περισσότερες από τις κρέμες αυτές είναι θερμαντικές και η δράση τους στηρίζεται στην τοπική υπεραιμία που προκαλούν. Η συχνή χρήση όμως μπορεί να είναι επιζήμια για τα αγγεία και το δέρμα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν ότι η άσκηση προκαλεί πολύ μεγαλύτερη υπεραιμία. Καμία λοιπόν κρέμα δεν είναι σε θέση να κάψει το λίπος του σώματος μας, όσο θερμαντική κι αν είναι! Για να φύγει το λίπος πρέπει κάπου να χρησιμοποιηθεί, να μεταβολιστεί. Και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με δίαιτα και αερόβια άσκηση.

  • Τοπικό αδυνάτισμα

Το τοπικό αδυνάτισμα είναι από τους μεγαλύτερους μύθους στην ιστορία του αδυνατίσματος. Είναι η αγαπημένη εκδοχή όσων ασχολούνται με το θέμα και κανείς δε θέλει να πιστέψει πως δεν συμβαίνει. Δυστυχώς, κρέμες, μασάζ, αλλά και ασκήσεις γυμναστικής, που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι σύσφιξη, δεν είναι σε θέση να μειώσουν το λίπος από μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος μας. Ειδικά με τη γυμναστική αυτό που πετυχαίνουμε είναι βελτίωση της γενικότερης φυσικής κατάστασης καθώς επίσης διατήρηση και αύξηση της μυϊκής μάζας.

  • Μασάζ για τη κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι συσσωρευμένο λίπος .Δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία για την απομάκρυνσή της. Χάνοντας λίπος από όλο το σώμα θα μειωθεί ακόμη και στα σημεία που λόγω κληρονομικών παραγόντων έχουμε περισσότερη. Το μασάζ μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό στην προσπάθεια κάποιου να χάσει λίπος, διότι χαλαρώνει τους καταπονημένους από την άσκηση μυείς και ενισχύει ψυχολογικά την προσπάθεια για αδυνάτισμα.

  • Μηχανήματα για αδυνάτισμα και παθητική γυμναστική

Το κακό με μερικές από αυτές τις μεθόδους είναι ότι ξεκινούν με κάποια επιστημονική αρχή που είναι σωστή και καταλήγουν σε ακραία και λάθος συμπεράσματα. Τα μηχανήματα στηρίζονται στην εφίδρωση και την απώλεια νερού αλλά και στην ηλεκτρονική διέγερση, με στόχο τη μυϊκή ενεργοποίηση στα σημεία που επικεντρώνεται η απώλεια λίπους. Η ενεργοποίηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το λίπος και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να προκαλέσει μείωση του σωματικού λίπους.

Η παθητική γυμναστική από την άλλη, μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα στην αποκατάσταση των τραυματισμών αλλά δε μπορεί να προσφέρει τίποτα στον υγιή και αρτιμελή άνθρωπο που θέλει να χάσει κιλά. Χρησιμοποιείται από άτομα με υψηλό βαθμό παχυσαρκίας που δεν είναι εξοικειωμένα με την άσκηση σαν μια εισαγωγή στην κίνηση. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί δεν καταναλώνεται ούτε μια θερμίδα με αυτό τον τρόπο. Άρα δε πρέπει να αναμένονται και πολλά αποτελέσματα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Xασαπίδου Μ. & Φαχαντίδου Α.(2002). Διατροφή για Υγεία, Άσκηση  και Αθλητισμό.

Leave your comment