Υλικά:
1 ποτήρι νερού πετιμέζι, το οποίο διαλύω σε 2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι ψιλό
λιγη κανέλα
σουσάμι
Διαδικασία:
Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύω το διαλυμένο σε νερό πετιμέζι μαζί με το σιμιγδάλι μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα. Το κατεβάζω από τη φωτιά και σερβίρω, πασπαλίζοντας με σουσάμι και κανέλα.
Θερμίδες / 180γρ.: 250kcal
Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούμε να καταναλώνουμε ένα με δυο γλυκίσματα την εβδομάδα. Η μουσταλευριά είναι ένα γλύκισμα που καταναλώνεται κυρίως την εποχή του τρύγου. Συνηθίζω να τη φτιάχνω με πετιμέζι. Παίρνω το φρέσκο μούστο και τον βράζω. Με το βρασμό στεγνώνει ο χυμός και γίνεται σιρόπι, δηλαδή πετιμέζι.
Το πετιμέζι το χρησιμοποιώ στο φαγητό, στα smoothies, στις σάλτσες που συνοδεύουν γαρίδες, χοιρινό κρέας και λευκά τυριά. Ορισμένες φορές, το τρώω όπως είναι, μια και αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου και αποτρέπει την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας. Έχει επίσης βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο.