Κρόκος Κοζάνης – Η χρυσή κληρονομιά της ελληνικής Κουζίνας

Στη σύγχρονη Κουζίνα συνηθίζουμε να χρωματίζουμε το φαγητό μας με άοσμη και άγευστη σκόνη κουρκουμά (αλλιώς ψευδοσαφράν) την ώρα που στη χώρα μας παράγουμε το καλύτερο σαφράν παγκοσμίως, τον κρόκο Κοζάνης ο οποίος έχει να επιδείξει τεράστιο διατροφικό όφελος συγκριτικά με το… μοντέρνο turmeric!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελληνικό σαφράν εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη σε δύο συστατικά: την πικροκροκίνη και την κροκίνη.

Το φυτό του κρόκου αποτελεί φυσική μετάλλαξη που συνέβη πριν από πολλά χρόνια σε περιοχές της Περσίας και της λεκάνης της Μεσογείου. Είναι ένα φυτό στείρο, δεν παράγει σπόρους και επομένως, δεν μπορεί να αναπαραχθεί εγγενώς. Η αναπαραγωγή του μπορεί να γίνει μόνο από τη διάσπαση και τη σπορά των βολβών του.

Καλλιεργείται στην Ισπανία, τη Σικελία, το Ιράν και το Κασμίρ, ενώ στην Ελλάδα κυρίως στην περιοχή Κρόκος της Κοζάνης και είναι εκλεκτής ποιότητας. Αυτοφυής συναντάται σε χέρσους και ακαλλιέργητους αγρούς στις Κυκλάδες και κυρίως τη Σύρο, την Τήνο, την Μύκονο, την Αστυπάλαια και τη Δήλο. Για την καλλιέργειά του απαιτούνται ακραίες κλιματικές συνθήκες, με ξηρό και θερμό καιρό το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα.

Στην πραγματικότητα, αυτό που δίνει στον κρόκο την τεράστια αξία του είναι το γεγονός ότι από 75.000 άνθη προκύπτουν μόλις 450 γραμμάρια, έντονα αρωματικού κρόκου. Για τη διατήρησή του χρειάζεται δροσερό και σκοτεινό μέρος, αφού το χρώμα, το άρωμα και η γεύση του αλλοιώνονται εύκολα από το φως. Ένας ή δύο στήμονες, αρκούν για να απολαύσουμε αυτό το πολύτιμο μπαχαρικό.

Περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτει αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων.

Τέλος, έχει διαπιστωθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.

Μερικά επιπλέον οφέλη του κρόκου Κοζάνης για τον οργανισμό είναι και τα ακόλουθα:

  • ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
  • καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών
  • διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, ενώ περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκίτη και τους νευρικούς κωλικούς
  • βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του
  • έχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
  • ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη
  • μειώνει τη χοληστερόλη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση
  • μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ
  • βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα
  • έχει αφροδισιακές ιδιότητες

Leave your comment