Κουρκοτό

Μια φορά κι έναν καιρό έφαγα ένα κουρκοτό που ήταν λεπτό και τραγανό σαν τσιγαρόχαρτο! Όσες συνταγές κι αν βρήκα, όσο κι αν ρώτησα, έβγαινε συνέχεια σαν σφουγγάρι∙ μαλακό σαν ομελέτα με κολοκύθια και τραχανά… Όμως μια μέρα, δοκίμασα να το φτιάξω χρησιμοποιώντας πέντε μόνο υλικά και πέτυχε!

Υλικά:

2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι γάλα (με 1,5% λιπαρά)

1 φλιτζάνι κολοκύθι περασμένο σε αποχυμωτή για να χωριστεί το υγρό μέρος απ’ το στερεό, απ’το οποίο κρατάμε μόνο τη σάρκα

200 γραμ. τυρί

Σησαμέλαιο

Διαδικασία:

Φτιάχνω μια σφιχτή ζύμη αναμειγνύοντας το αλεύρι με το γάλα, ενώ ταυτόχρονα προθερμαίνω το φούρνο στους 180oC. Στη συνέχεια προσθέτω το κολοκύθι και ζυμώνω, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλείφω το ταψί της κουζίνας με σησαμέλαιο (το οποίο είναι ένα θρεπτικό λάδι, πολύ κοντά στο ελαιόλαδο σε διατροφικά χαρακτηριστικά, ευχάριστο άρωμα και ανθεκτικό στη θερμότητα). Απλώνω τη ζύμη στο ταψί, ώστε να είναι ομοιόμορφη και αρκετά λεπτή. Αλείφω το πάνω μέρος της, με σησαμέλαιο και ψήνω για 15 λεπτά περίπου σε θερμοκρασία 180οC, με αερόθερμο και αντιστάσεις.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση σε όποιον το δοκιμάσει! Οι θερμίδες είναι λίγες και εξαρτώνται πάντα από την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Δύο κομμάτια για πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα θα μπορούσαν να ενταχθούν ακόμη και σε πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Leave your comment