Κακάο – Ένας επί γης Θεός!

Θεοβρόμα κοκόα ονόμασαν οι Μάγια το κακαόδενδρο και το μετέφεραν το 600 μ.Χ. στο Μεξικό. Kατείχε από τότε περίοπτη θέση, γι’ αυτό το λόγο και χρησιμοποιήθηκε στις εμπορικές συναλλαγές τους. Στη συνέχεια οι Ισπανοί το μετέφεραν στην Ευρώπη κι έτσι άρχισε να εξαπλώνεται η φήμη του.

Το διάστημα μεταξύ 16ου-20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε από την ιατρική επιστήμη για τη θεραπεία εντερικών παθήσεων, της αναιμίας και της κόπωσης. Σήμερα καταναλώνεται ευρέως από μικρούς και μεγάλους, αποτελώντας το αγαπημένο τρόφιμο των γυναικών και το δεύτερο πιο δημοφιλές για τους άνδρες.

Σήμερα, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε πριν καταναλώσουμε σοκολάτα, είναι ότι δεν έχουν όλα τα είδη σοκολάτας τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Όσο περισσότερο κακάο έχει μια σοκολάτα, τόσο πιο ωφέλιμη είναι. Δηλαδή…

Γιατί να τρώω μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας 45-85% σε κακάο; Διότι:

1) δεν ανεβάζει την τιμή της χοληστερόλης, όπως αποδεικνύεται από έρευνες.

2) προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση σε μικρότερη ποσότητα, χωρίς να εθίζει τον εγκέφαλο.

3) περιέχει αντιοξειδωτικά σε αναλογία 100γρ. : 600mgr πολυφαινολικών ενώσεων.

Ως συγκριτικά παραδείγματα, παίρνουμε δύο άλλες αγαπημένες συνήθειες (ροφήματα) το τσάι και το κρασί:

– Τα 250ml τσαγιού αποδίδουν 400mgr πολυφαινολών.

– Τα 170ml κρασιού αποδίδουν 140mgr πολυφαινολών.

4) περιέχει φαινυλαιθιλαμίνη. Έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες, δηλαδή  αυξάνει αισθήματα όπως αυτά της έλξης, του φόβου, του ενθουσιασμού και της παρόρμησης.

5) μετά την κατανάλωσή της παράγονται ενδορφίνες (αλλιώς γνωστές ως ορμόνες της ευτυχίας). Πρόκειται για φυσικές οπιοειδείς ουσίες που εκκρίνονται από την υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν αναλγητικές ιδιότητες, καθώς επίσης βελτιώνουν τη διάθεση.

Leave your comment