Ιταλική πίτσα με λαχανικά

PIZZA

Μου αρέσει η βάση της πίτσας να είναι λεπτή και όχι να μοιάζει με ψωμί. Η συνταγή που ακολουθεί αφορά σε τραγανή και λεπτή βάση.

Διαδικασία:

Χρησιμοποιώ ένα πακέτο μαλακό αλεύρι και ένα σκληρό. Για κάθε πακέτο χρησιμοποιώ μια ξερή μαγιά. Αναμειγνύω το αλεύρι σε μπολ μαζί με 2 κουταλάκια αλάτι και διαλύω τη μαγιά σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό μαζί με 2 κουταλάκια ζάχαρη, ώστε να δράσει. Μετά από 5 λεπτά προσθέτω στο μπολ και ζυμώνω. Προσθέτω κι άλλο χλιαρό νερό όσο ζυμώνω, ώστε να έχω ένα κολλώδες, μαστιχωτό ζυμάρι. Αφήνω να φουσκώσει και ξαναζυμώνω μετά από λίγη ώρα.

Μέσα στη ζύμη κατά το δεύτερο ζύμωμα μου αρέσει να προσθέτω ρίγανη ή πιπέρι. Χωρίζω τα ζυμάρια σε μπαλάκια των 350γρ. και ανοίγω τη ζύμη στον πάγκο, αφού ρίξω αρκετό αλεύρι πάνω, ώστε να μην κολλήσει. Στη συνέχεια βάζω το ζυμάρι σε αντικολλητικό χαρτί και κάνω πολλές τρύπες με ένα πιρούνι πάνω στο ζυμάρι. Βάζω τη σάλτσα που συνήθως είναι πελτές αραιωμένος με λίγο νερό, μπούκοβο και λάδι και προσθέτω το τυρί, τα λαχανικά, ενδεχομένως γαρίδες ή κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μου.

Αφού έχω κάψει το φούρνο, τοποθετώ προσεκτικά την πίτσα στη βάση του φούρνου χωρίς να ακουμπάει σε σχάρα, ώστε να αρπάξει αμέσως και να γίνει τραγανή. Την αφήνω για 10 λεπτά περίπου και την παρακολουθώ για να μην καεί το αντικολλητικό χαρτί. Στη συνέχεια την ανεβάζω στη σχάρα σπρώχνοντάς την από την άκρη του χαρτιού προσεκτικά και αφήνω να ψηθεί κανονικά όσο χρειάζεται. Αρωματίζω με λάδι τρούφας αν έχω βάλει μανιτάρια, φρέσκα μυρωδικά, όπως βασιλικό ή ακόμη και λαχανικά.

Θερμιδική αξία: 180kcal / κομμάτι

Διατροφικό σχόλιο: Γενικά οι θερμίδες διαφέρουν πολύ από πίτσα σε πίτσα. Για παράδειγμα, μια λεπτή ζύμη των 350 γραμμαρίων χωρίς λάδι, σίγουρα αποδίδει ελάχιστες θερμίδες και είναι κατάλληλη για όλους. Από εκεί και πέρα εξαρτάται τί είδους υλικά θα προσθέσει κανείς. Σε γενικές γραμμές τα λαχανικά έχουν αμελητέες θερμίδες και το είδος του τυριού ή τα αλλαντικά είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο θερμιδικό φορτίο.

Leave your comment