Ένα ψωμΊ λίγο πειραγμένο, που θα το βάλουμε στη μέση του τραπεζιού να το μοιραστούμε με αγαπημένα πρόσωπα τη μέρα του Πάσχα.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
2 κιλά αλεύρι γοχ,
1 κύβο φρέσκια μαγιά,
1 ποτήρι γάλα
150γρ.βουτυρο,
σουσάμι για το πασπάλισμα και ένα αβγό για το άλειμμα.
Σε μια λεκανίτσα διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα, το οποίο θα πρέπει να είναι χλιαρό. Ρίχνουμε ένα κ.γ. ζάχαρη και ένα ποτήρι όχι γεμάτο από το αλεύρι . Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε το χυλό μας για μια ωρίτσα να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Αφού περάσει η ώρα αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο το οποίο έχουμε λιώσει 2κ.γ. αλάτι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Συμπληρώνουμε νερό χλιαρό, λίγο λίγο τόσο όσο να επιτύχουμε ένα ζυμάρι το οποίο να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι μαλακό και εύπλαστο. Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν λαδώνουμε καλά ή στρώνουμε με αντικολλητικο τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού ,το οποίο πρέπει να έχει κάποιο βάθος και βάζουμε το ζυμάρι μας,από το οποίο κρατάμε το ένα τρίτο να κάνουμε μια κοτσίδα σε σχημα σταυρού την οποία βάζουμε πάνω από το ψωμί. Αλείφουμε με ένα χτυπημένο αβγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Στο κέντρο του σταυρού κάνουμε μια λακουβιτσα που φτιάχνουμε με ένα μπαλάκι από αντικολλητικο χαρτί για να βάλουμε αργότερα όταν ψηθεί η κουλούρα μας ένα κόκκινο αβγό. Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μια ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί. Όταν ψηθεί αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε μια πετσέτα, αφήνουμε να κρυώσει, βγάζουμε το μπαλάκι από το κέντρο και βάζουμε ένα κόκκινο αβγό.