Έγχυμα θυμαριού

23845434_1954451958156744_1210907711_n

Η ιστορία του θυμαριού φτάνει πολύ πίσω στο χρόνο. Ήταν σύμβολο της αρχαίας Αθήνας και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στις υπαίθριες αγορές, με το καλύτερο του είδους να φυτρώνει στον Υμηττό.

Σήμερα, το γάλα από τα ζώα που βόσκουν θυμάρι, όπως και το θυμαρίσιο μέλι, έχει τη χαρακτηριστική ευωδία. Είναι ίσως το αρχαιότερο αρωματικό βότανο. Το άρωμα του ακουμπάει στη ρίγανη αλλά είναι πιο αυθεντικό, καθαρό και οξύ.

Στη βοτανολογία είναι γνωστό για τις αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του καταπραΰνοντας τις φλεγμονές του φάρυγγα, του λάρυγγα και των αμυγδαλών. Δρα κατευναστικά έναντι της βρογχίτιδας και των αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, είναι πρώτης τάξεως δυναμωτικό για τη γρίπη και το βήχα ενισχύοντας το ανώτερο αναπνευστικό!

Υλικά & διαδικασία:

Για το δικό μου έγχυμα χρησιμοποίησα φρέσκο θυμάρι από τον κήπο. Αν παρόλα αυτά, έχετε μόνο αποξηραμένο στη διάθεσή σας, να θυμάστε πως οι αναλογίες διαφέρουν: 1 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι αντιστοιχεί σε 3 κουταλάκια φρέσκο. Αν μάλιστα έχετε θυμάρι σε σκόνη, χρησιμοποιήστε ακόμη λιγότερη ποσότητα για το έγχυμα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε το θυμάρι σε βρασμένο νερό και να το αφήσετε μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια φιλτράρετε για να μην οξειδωθεί και πικρίσει.

Leave your comment